Кърлежи

Кърлежите са хранещи се с кръв външни паразити по бозайници, птици по целия свят. Кърлежите пренасят най-голямото разнообразие от патогени сред всички кръвосмучещи членестоноги, включително бактерии, рикетсии, протозои и вируси. Някои човешки заболявания, причинени от патогени, пренасяни от кърлежи, включват лаймска болест, ерлихиоза, бабезиоза,  туларемия и рецидивираща треска, пренасяна от кърлежи.
Кърлежите се разделят на две основни семейства – твърди кърлежи (Ixodidae) и меки кърлежи (Argasidae). Твърдите кърлежи са сплескани в ненахранено състояние и устният апарат е ясно видим. Меките кърлежи имат овална или крушовидна форма с широко заоблена предна част на тялото. Устните части са трудни за виждане от гръб. Повечето кърлежи с икономическо значение спадат към твърдите кърлежи и включват кафявия кучешки кърлеж, американския кучешки кърлеж, самотния кърлеж или чернокракия кърлеж (еленов кърлеж).
Ларвите се хранят и линеят, за да станат нимфи, които ще се развият и линят, за да станат възрастни. Възрастните кърлежи, след като се качат на гостоприемника (по-голям бозайник), се изкачват нагоре в търсене на място за прикрепване. Те обикновено избират висока точка на гостоприемника или избират тясно място, за да се прикрепят и да започнат да се хранят.

Борба с кърлежи
Промяната на местообитанията се счита за най-постоянния подход за борба с  кърлежите. Най-често се срещат в тревисти, храсти, гористи и сенчести места. Следователно поддържането на тревата добре подстригана, премахването на храсти и подрязването на дърветата, за да се позволи на повече слънчева светлина да проникне до повърхността на почвата, ще обезсърчи кърлежите да се установят в тези области. В допълнение, той елиминира подходящо местообитание за незрелите (ларви и нимфи) гостоприемници на кърлежи, което включва дребни гризачи като белокрака мишка и ливадна полевка.
Второ, ограничете достъпа на кучета и деца до местообитанията на „кърлежи“. Контролът на кучетата е важен за намаляване на заразяването с кърлежи. Кърлежи по кучетата трябва да се премахват ежедневно. Ако е необходимо, лекувайте вашия домашен любимец. Предлагат се редица продукти, които трябва да се използват под ръководството на ветеринарен лекар. Когато третирате външни помещения, повечето етикети ще посочват, че се прилагат за външни повърхности на сгради, включително, но не само, външни сайдинги, основи, веранди, рамки на прозорци, стрехи, вътрешни дворове, гаражи, сметища, тревни площи като съседни или наоколо тревни площи частни домове, дуплекси, градски къщи, кооперации, апартаментни комплекси, навеси, гаражи, оградни линии, навеси за съхранение, плевни и други жилищни и нетърговски структури, почва, стволове на дървесни декоративни растения и други области, където се събират кърлежи или са видяни.
Във вътрешността нанесете като спрей за пукнатини или точков спрей върху зони, където се крият вредители, като под первази, ъгли, складови помещения, килери, около водопроводни тръби, врати и прозорци, тавани и стрехи, зад и под хладилници, шкафове, мивки, пещи, печки, долната страна на рафтове, чекмеджета и подобни зони. Обърнете специално внимание на пукнатини. За третиране на тревни площи и други подобни, третирайте цялата област, където може да възникне популация на кърлежи.
Използвайте по-големи обеми на пръскане, когато третирате площи с гъста почвена покривка или тежки листни отпадъци. Кърлежите могат да бъдат повторно въведени от околните райони върху животните гостоприемници. Може да се наложи повторно третиране за постигане и/или поддържане на контрол по време на периоди на силен натиск от вредители.
 
Общо 13 продукта
Сортирай по:
Филтри
Общо 13 продукта
Абонирай се за нашия бюлетин