Молци

Килерен молец
Молците са много малки паякообразни, които живеят и се размножават на открито, но често се срещат като домашен вредител в началото на лятото и през есента, когато мигрират в жилища по погрешка. Те са с малка дължина, меки, овални и сплескани отгоре надолу. Цветът им варира от ръждивокафяв до тъмночервен. Отличителна характеристика е много дългият чифт предни крака, които се простират напред като антени, докато пълзят.
Ако бъдат смачкани, те оставят червеникаво петно, доста забележимо върху спално бельо, завеси, стени и дограма. Молците влизат в домовете ни предимно през пролетта и лятото, но есенните месеци също могат да бъдат активни. Те са чувствителни към температурни промени и са склонни да се движат нагоре, докато слънцето затопля повърхността над тях.
Килерните молци се хранят само с растения. Те се хранят със сок от растения и са особено многобройни в тревни площи с силен растеж на сочна, добре наторена трева. Те не причиняват видима вреда на тревата.
Тези молци се контролират доста лесно.
От вътрешната страна използвайте прахосмукачка с подходящи приставки, за да съберете ефективно живите молци, без да ги смачквате. Изхвърлете торбата за почистване след събиране, като я изгорите или изнесете на сметището далеч от къщата.

Дрешен молец
Най-често срещаният дрешен молец, с който хората се сблъскват е изключително досаден. Ларвите са бели. Ларвите ще бъдат намерени върху тъкани сред тънки листове ленти, които предат, за да се предпазят. Те често оставят нишки коприна върху тъкани, които заразяват.
Ларвите на дрешните молци се хранят с вълна, пера, козина, косми, кожа, мъх, прах, хартия и понякога памук, лен, коприна и синтетични влакна. Те са особено вредни за тъкани, зацапани с напитки, урина, масло от коса и пот. Най-много щети се нанасят върху предмети, оставени непокътнати дълго време, като стари одеяла, вълнени тапицерии, шапки с пера, антични кукли и играчки, четки с естествен косъм, тъкани, стенни завеси, филцове за пиано, стари кожи и особено вълнени килими под тежко натоварване мебели и дрехи на склад. Повредените тъкани имат дупки, проядени от малки бели ларви и често имат копринени калъфи, линии от копринени нишки и фекални пелети по повърхността на материалите. Молците са разрушителни по време на стадия на ларвите.
Дрешните молци  рядко летят към светлината през нощта и вместо това предпочитат тъмнина, като килер или ракла за съхранение. Всички дрешни молци, които пърхат из къщата, вероятно са мъжки, защото женските пътуват, като тичат, подскачат или се опитват да се скрият в гънките на дрехите. Женските молци снасят 40 до 50 яйца, които се излюпват за 4 до 21 дни. Ларвите обичат да се хранят със замърсен материал, като въртят копринени рогозки или тунели и включват текстилни фрагменти и парчета фекални пелети. Ларвите ще се скитат на известно разстояние от източника си на храна, за да какавидират в пукнатини. Калъфът на какавидата е копринен с парченца влакна и екскременти, прикрепени отвън. Жизненият цикъл е около 65 до 90 дни.
Развитието на молците по дрехите е силно повлияно от влажността. Около 75 процента относителна влажност в отопляема, тъмна стая е идеална. Ако вашият заразен гардероб има овлажнител или е до много използвана баня, уверете се, че зоната е добре вентилирана.
Общо 13 продукта
Сортирай по:
Филтри
Общо 13 продукта
Абонирай се за нашия бюлетин