Оси и стършели

Борбата с оси и стършели понякога може да бъде много сложна. Цвят: Някои видове са по-оранжеви, докато други имат различни ярки червени и жълти ивици. Рядко в Европа са червеникаво-кафяви или тъмночервени.
Ключът към разпознаването на осите е формата на гнездото — кръгъл, обърнат с главата надолу хартиен гребен, който е прикрепен с едно стъбло към хоризонтална повърхност на защитено място. Колонията започва всяка пролет като една кралица, която е презимувала на защитено място, като например под кора на дърво, в листата или вътре в стените или таваните на сградите.
Кралицата намира подходящо място за гнездене и изгражда малко гнездо с пити, в което отглежда първото си люпило от ларви. Тези ларви узряват до възрастни работници, които след това започват да търсят храна, да се грижат за новите малки и да разширяват гнездото.
Осите са хищници и се хранят с насекоми, паяци и гъсеници. Повечето колонии от оси наброяват само няколко десетки работници, но при подходящи условия една колония може да произведе повече от 100 работници.
В началото на есента колонията произвежда майки, които излитат, за да намерят място за презимуване. След като открият такова място, тези кралици отделят химически феромон, който привлича други кралици на оси към мястото. В някои случаи десетки, понякога стотици оси могат да бъдат привлечени от комин или таван на дом или от стените на търговска сграда. През топлите зимни и пролетни дни осите могат да се „събудят“ и да си проправят път в сградата, като често се озовават в жилищни помещения, където хората могат да ги срещнат.
Повечето гнезда на оси са разположени на открити места под, в ъглите на прозорците, под тенти, под веранди и под беседки. Тези оси обаче ще гнездят и в празнини и други защитени места, като газови скари, кутии за електрически контакти, зад капаци, вътре в светлините на автобусите, в хоризонтални тръби на въжета за дрехи, в хоризонтални вентилационни тръби на покрива, в макари за маркучи, тавани и пространства за обхождане. Те често влизат в тавани през дупки в софитите, тавански вентилационни екрани и под керемиди.

Контрол
Откритите гнезда на оси обикновено се контролират лесно с помощта на продукт за третиране на оси. Гнездото може да бъде съборено след прекратяване на дейността.
Върху конструкции, където има непрекъснато изграждане на гнезда на оси, може да се приложи третиране на засегнатите зони с остатъчен инсектицид .
Окончателно прогонване на оси е препоръчително да се случи рано сутрин или вечер, когато повечето от осите са в гнездото си. Те могат да се третират и през деня. Уверете се, че не стоите точно под гнездото по време на третирането. Повечето спрейове за оси и стършели карат насекомите да паднат мигновено при контакт с инсектицида. Стоенето точно под гнездо увеличава риска от ужилване. Ако е възможно, трябва да се носи лично защитно облекло.
Ако гнездото не е открито или скрито в празнина или други защитени места, можете да третирате тези зони с произволен брой формулировки, включително прахове, аерозоли или остатъчни инсектициди.

Превенция
Осите постоянно търсят нови места за гнездене през пролетта и места за зимуване през есента. Третирането на структурата с остатъчен инсектицид ще помогне за защита и най-вероятно ще ги отблъсне от опити за гнездене. Третирайте директно зоните. Третирането на пукнатини,  кухини работи чудесно както за превантивни цели, така и за третиране. Третирайте всички високи и ниски пукнатини.
Общо 10 продукта
Сортирай по:
Филтри
Общо 10 продукта
Абонирай се за нашия бюлетин