Препарати против оси

Осите и стършелите са насекоми, които обикновено предизвикват страх от възможен контакт с тях. От стършелите най-разпространен в България е Европейският стършел, който не е толкова агресивен колкото азиатските си роднини, но не им отстъпва по размери и болезненост на ужилването. Често екземплярите, които можете да срещнете са с размери межу 4 и 5 сантиметра.
Осите в България са три вида, но освен тях има още няколко които изглеждат заплашително и могат да породят неприятно усещане за несигурност и страх от близък контакт с тях. Най-разпространените жилещи насекоми от вида са обикновената и европейската оса, но не рядко се срещат и насекоми от вида хартиена оса.
И двата вида насекоми правят гнезда или осила – често в подпокривни пространства,
Когато сте наясно, че съжителствате с оси или стършели най-правилния подход е да се обадите на професионална фирма за борба с вредителите, които да преценят кой е подходящият начин и инсектицид за тяхното елеминиране.

Препарати за оси
Препаратите за оси най-често са перитроидни съединения – химични производни на основата на пиретрум. В него има 6 вида известни като „пиретрини“ молекули, които действат смъртоносно на жилещите насекоми. Най-често използваните химични съединения в инсектицидите за оси са Тетраметрин, Циперметрин, Делтаметрин, Фралетри, Пралетрин и др.
Всички те се влагат в препарати срещу оси, които можете да намерите на пазара в няколко различни форми – спрей за директно впръскване, течен инсектицид, инсектициден капан за оси и стръшели и др.
Някои от тези препарати против оси можете да си поръчате и ползвате самостоятелно спазвайки определени елементарни правила за безопасност. Но в други случаи се налага да извикате професионална фирма за борба с вредители – особено тогава когато с ужас видите на тавана си гнездо на оси или стършели. Понякога тези гнезда могат да достигнат внушителни размери – по-големи от топка за баскетбол, или да имат обема на пълна пазарска чанта.
Капани за оси
Те са предназначени за домашна употреба във вашата градина, двор на къща, веранда или други подобни зони. Характерното при тях е, че способстват за залавянето и умъртвяването на насекомите в там където няма пряк достъп до тяхното гнездо, но все пак те ежедневно нарушават спокойствието ви докато се храните навън, или просто си почивате. Тяхното поставяне е лесно и са ефективни приблизително месец преди отново да трябва да подмените пълнителя.
Спрейове за оси
Спрейовете за оси също съдържат една от изброените по-горе активни съставки и са предназначени както за домашна, така и за професионална употреба. Флаконът е под високо налягане и обикновено позволява впръскване от безопасно разстояние директно в дупката където е осилото. Характерно за спрейовете е, че трябва да имате видимост към мястото където се намира гнездото – без значение дали това е дупка в земята, или пък обикновен отвор в изолацията на къщата, тръбна конструкция или др.  Някои от продуктите на пазара имат и остатъчен ефект, като след впръскването образуват пяна. Преминавайки през тази пяна, останалите живи екземпляри извън гнездото, или вътре в него също умират. Спрейовете не са подходящи при наличие на големи затворени гнезда в подпокривни пространства, тавани, стрехи и др.
Третиране с течен инсектицид
Този вид обработки обикновено изисква изпълнение от професионалист от фирма за борба с вредители, професионлано оборудване и предпазни средства. Тези третирания са предназначени за унищожаване на големи осила или гнезда и при неправилно извършване съществува опасност от ужилвания, които водят след себе си различни по тежест алергични реакции.
При третирането с течен инсектицид има значение и начинът по който се приготвя работния разтвор, както и впръсканото количество препарат в едно гнездо. Много е важно гнездото да не се мокри прекалено много за да не се разпадне изведнъж.

Всички препарати убиват осите и стършелите за секунди при директен контакт. Много често хората се заблуждават, че е достатъчно да третират храстите и дърветата в двора си за да нямат проблеми с осите. Това е заблуда защото всики препарати за оси и стършели действат само при контакт с насемомите. Друга важна подробност когато извършвате обработките сами е да изберете правилното време – рано сутрин, или късно вечер когато те не са активни и са в гнездата си.

За какво да внимаваме?
Ако сте решили да се справите сами с проблема с осите и стършелите вземете предпазни мерки. Защитно облекло, дебели ръкавици, подходящи обувки и панталони от дебел плат са основни елементи от мерките за безопасност.
Препаратите против оси готови за употреба изиксват и поставянето на предпазна маска. Попадайки в дихателните пътища препаратите могат да предизвикат продължителна кашлица или промяна на вкуса в устата. При по-чувствителни хора препаратите могат да доведат и до различни по степен на сериозност алергични реакции. В такива случаи винаги промийте обилно с вода засегнатите места и потърсете лекарска помощ.

Ако се опитвате да държите осите и стършелите  далеч от дома си, има няколко препарати срещу оси и стършели, от които да избирате. Научете за съображенията за безопасност и ефективните методи за прилагане на тези препарати, за да можете да предпазите себе си и семейството си от болезнени ужилвания на оси.

Разберете различните видове препарати за оси.
Репелентите за оси обикновено се предлагат в течна форма. Всеки тип има своите предимства и недостатъци в зависимост от нивото на заразяване, местоположението, размера на района, който ще се третира, и др. Течните репеленти са идеални за третиране на по-малки площи и предлагат директен контакт с оси и стършели,

Оценка на ползите и потенциалните рискове от препаратите срещу оси и стършели .
Преди да решите да използвате препарат срещу оси и стършели, важно е да оцените относителните рискове и ползи от използването на този тип метод за контрол. От една страна, препаратите могат ефективно да отърват вашето имущество от осите и техните гнезда, докато от друга страна може да има потенциални рискове като излагане на химикали за себе си или за други живи обитатели, включително домашни любимци. Не забравяйте да прочетете внимателно етикета и да следвате всички изисквания за безопасност, когато прилагате тези продукти.

Проучете специфичните инструкции за приложение за безопасна употреба.
Различните препарати срещу оси и стършели репеленти имат различни инструкции за безопасно приложение. Така че, не забравяйте внимателно да следвате инструкциите на производителя за всеки конкретен продукт. В зависимост от това какъв вид препарат купувате, може да се наложи да носите предпазни средства или поне да държите други хора далеч от района, докато го прилагате. Уверете се, че не прилагате повече от необходимото, тъй като това може да създаде още по-голям риск от по-нататъшно замърсяване.

Бъдете наясно с факторите на околната среда, които могат да повлияят на отблъскването на осите и стършелите.
Много фактори на околната среда могат да повлияят на ефикасността на препарат срещу оси и стършели. Например, някои видове препарати може да не са ефективни при силен вятър или лошо време. Освен това, някои райони са по-податливи на оси от други, а някои климати могат да привлекат различни видове оси, които могат да изискват специфични репелентни формулировки. Уверете се, че сте проучили какви оси присъстват във вашия район, за да можете да изберете подходящ продукт за вашата среда.

Носете предпазни средства, когато прилагате препарати за оси  и стършели извън или около конструкциите.
При прилагане на препарати срещу оси и стършели на открито или около конструкция е важно да се използва защитно оборудване, за да се предпазите от ухапване от оси или стършели. Това включва ръкавици, маски за лице и очила, ризи с дълги ръкави и дълги панталони. Също така е важно да се внимава допълнително, когато се прилага химикалът в затворени пространства като мазета и тавани, където има ограничена вентилация. Следвайте внимателно инструкциите за продукта и се уверете, че зоната е добре вентилирана, преди да влезете отново.

 
Общо 7 продукта
Сортирай по:
Филтри
Общо 7 продукта
Абонирай се за нашия бюлетин