Дървеници

Дървениците са все по-често срещан проблем в България. Повишаващите се температури и нарастващата популация създават идеалните условия за процъфтяването на тези кръвосмучещи паразити. Това означава, че е по-важно от всякога да знаете как да забележите дървеници и как да се отървете от тях.

Какво представляват дървениците?
Дървеници- те са кръвосмучещи паразити, които носят имената си от предпочитаните от тях места за лов – нашите легла. Въпреки че могат да оцелеят почти навсякъде с натиск - което е една от причините да се отърват толкова трудно - нашите легла им осигуряват всичко необходимо. Те са меки, тъмни, с правилната температура и, най-важното, дават на буболечките редовен приток на кръв, с която да се хранят.

Как се размножават дървениците?
Начинът, по който дървениците се чифтосват е необичаен, но това е една от причините да се разпространяват толкова бързо. Мъжкият се качва върху женската и я пробожда отстрани в корема й със специален игловиден репродуктивен орган. Могат да снесат около 500 яйца през целия си живот, при условие че имат редовно снабдяване с кръв!
Както можете да си представите, намушкването отстрани е доста травматично за женската, което означава, че бременните дървеници ще се опитат да се изолират от мъжките. Това ги кара да излизат сами, където често се озовават в дивани, дрехи, багаж, обществен транспорт и всяко друго място, където могат да намерят редовни кръвни ястия. Всичко това означава, че женските дървеници са еволюирали така, че постоянно да търсят нови места, където да снасят яйцата си, така че да могат да се разпространяват много бързо.

Жизненият цикъл на дървениците
Жизненият цикъл на дървеницата се ускорява при топло време. Това означава, че с повишаването на температурите по целия свят дървениците растат и се размножават по-бързо от всякога! След като яйцето е снесено, то се излюпва за 6-17 дни в зависимост от това колко е топло. Излюпените яйца са известни като нимфи. След като нимфата се излюпи, тя расте и сваля кожата си пет пъти, преди да стане напълно зряла, и се нуждае от кръвно хранене, преди да премине към следващия етап от жизнения си цикъл.
Дървениците трябва да пораснат напълно, преди да могат да се размножават, но при подходящи условия това може да отнеме само три седмици. Това означава, че ако се опитвате да се отървете от дървеници, трябва да сте сигурни, че се отървавате от всяка една. Ако оставите такива в дома си, те ще се върнат с отмъщение след няколко седмици.

Как да разпознаем дървениците
Повечето хора не осъзнават, че имат дървеници, докато не започнат да се появяват в сърбящи червени ухапвания. Тези ухапвания ще се появят в прави линии или шарки върху всяка част на тялото. Ако забележите подозрителни ухапвания по тялото си, проверете матрака, възглавниците, чаршафите и рамката на леглото за признаци на дървеници. Трябва да потърсите самите буболечки, техните малки бели яйца, отлепена кожа и малки петна кръв по чаршафите ви.
Имайте предвид обаче, че сърбящите червени следи от ухапване от дървеница всъщност са причинени от алергична реакция към слюнката на дървеницата, а не от самите ухапвания. Някои хора са имунизирани срещу тази реакция, така че могат да бъдат ухапани и да не показват никакви симптоми. Ако споделяте легло с партньор и само единият от вас страда от сърбящ обрив, не изключвайте дървениците като потенциална причина – проверете леглото си внимателно, за да сте сигурни!

Изложени ли сте на риск от дървеници?
Тъй като дървениците са толкова трудни за премахване, много по-добре е да сте сигурни, че никога няма да ги получите! Въпреки че са все по-често срещани в Обединеното кралство, някои места са по-застрашени от други. Застроените райони са най-застрашени, така че ако живеете някъде като централен Лондон или Бирмингам, трябва да бъдете изключително бдителни. Застрашени са и хората, които хващат много градския транспорт, особено в големите градове. Седалките в автобуса и влака са идеалният дом за дървеницата, така че не забравяйте да проверите внимателно седалката, преди да седнете.
Често срещано погрешно схващане е, че дървениците се срещат само на нехигиенични места. Това изобщо не е вярно; те не са привлечени от мръсотия и могат да бъдат намерени в луксозни мезонети и петзвездни хотели! Дървениците са привлечени от телесната топлина и това е всичко.

Как се отървете от дървениците?
Дървениците могат да преживеят почти всичко и са страхотни в криенето, което ги прави трудни за отърваване. Всички продукти, които ще намерите тук и биха имали ефект, ако се използват правилно. Има няколко златни правила, които трябва да помните винаги, когато се занимавате с дървеници, които са:

Използвайте множество методи за атака
Ще се изненадате от нещата, на които могат да оцелеят дървениците. Те са адаптивни и могат да се промъкнат в най-малките кътчета и пролуки, за да избягат от опасност. Това означава, че използването само на един продукт за борба с дървеници не е ефективно, тъй като е гаранция, че някои ще успеят да се измъкнат. Ако използвате няколко, тогава ще получите много по-голямо покритие и ще постигнете по-добри резултати.
Да приемем, че използвате димна бомба, прах за прах и спрей за повърхности в спалнята си. Ще убие повечето от дървениците, но някои все пак ще се опитат да избягат в рамката на леглото ви или през пролуките в первазите ви. Ако покриете изцяло тези зони със спрей и пудра, това ще свърши страхотна работа за избърсване на останалите!

Повторно третиране
Най-важното нещо, което можете да направите при заразяване с дървеници, е да третирате повторно няколко дни по-късно. Това е така, защото единствените неща, които са по-приспособими от възрастните дървеници, са техните яйца! Яйцата могат да издържат на почти всичко, от инсектициди до високи или ниски температури, така че дори и да унищожите всяка дървеница от дома си, вероятно все още ще останат няколко яйца. Ето защо повторното третиране на дадена област е абсолютно жизненоважно, за да се предотврати повторната поява на заразата. Това ще почисти всички оцелели яйца, независимо дали са се излюпили или не.

Перете всичко на 60°C
Когато перете спално бельо и дрехи след заразяване, не забравяйте да перете на 60°C за минимум половин час. Проучванията показват, че някои дървеници и особено техните яйца могат да оцелеят при пране при 40°C и 50°C, така че се уверете, че перете всичко на възможно най-високи градуси.

Обвийте матрака си
Обвивка на матрака с дървеници В някои случаи дървениците могат да заразят сърцевината на матрака. Когато това се случи, е особено трудно да се отървете от тях, тъй като повечето продукти за борба с вредителите няма да могат да достигнат до тях. В тези случаи може би е най-добре да изхвърлите матрака изцяло и да си купите нов. Въпреки това, ако това е скъп матрак или ако сте сигурни, че заразата не е била много лоша, има друг начин: можете да поставите матрака си със специален протектор за матрак, устойчив на дървеници.
Това е процес, известен като „обвиване“. Това включва пълно уплътняване на вашия матрак с прахоустойчив калъф. Това означава, че дървениците не могат да излязат, оставяйки ги в капан във вашия матрак, за да умрат в крайна сметка.
 
Общо 16 продукта
Сортирай по:
Филтри
Общо 16 продукта
Абонирай се за нашия бюлетин