Мравки

Мравките са толкова разпространени, че се срещат на всеки континент, с изключение на Антарктида, което трябва да ви даде известна представа колко трудни могат да бъдат да се отървете от тях. Това е благодарение на няколко черти; едното е чистата им сила в числеността, а другото е фактът, че много хора ги подценяват. Мравките са сложни същества с някои уникални черти, които е важно да разберете, преди да започнете да се занимавате с тях. Ако намерите следа от мравки в кухнята си, просто да ги смачкате и да се надявате на най-доброто няма да помогне!

Колонии на мравки
Мравките се водят от едно единствено желание; да отглеждат своята колония. Това е най-важното нещо, което трябва да запомните, когато имате работа с нашествие от мравки. Колониите от мравки са сложни, но също така са много предвидими, така че разбирането на малко повече за това как работят винаги е първата стъпка към премахването им.
Всички мравки, които живеят в колония, имат своя собствена работа. Тези различни работни роли са известни като касти и по-голямата част от видовете мравки по света са разделени на едни и същи касти. По-долу ще разгледаме какво кара всяка различна каста да работи и ще ви кажем как можете да използвате това в своя полза.

Кралицата на мравките
Мравките царици са по-големи от работниците. Вероятно знаете, че царицата е главата на колонията. Всички останали мравки живеят, за да служат на кралицата – те излизат на мисии, за да намерят храна и да я върнат обратно в колонията, те постоянно изграждат и разширяват гнездото за нея и ще я защитават от всяка заплаха с живота си. В замяна кралицата мравка постоянно снася яйца и позволява на колонията да продължи да расте. Това означава, че да се отървете от кралицата трябва да бъде вашият основен приоритет, когато се занимавате с мравки - докато тя остава, заразата няма да отиде никъде.

Мравки работници
Мравки работници са най-често срещаният и може би най-важният вид мравки. Те изграждат колонията, защитават я от заплахи и намират храна за кралицата. След като кралицата снесе яйцата си, работниците са тези, които се грижат за тези яйца и отглеждат ларвите на мравките, след като се излюпят. Въпреки факта, че животът на работниците се върти около кралицата, те не просто се отказват и спират да работят, след като кралицата е изчезнала. Те могат да се адаптират, за да помогнат на колонията да оцелее.
Всички мравки работнички са женски. Това означава, че те могат сами да снасят яйца, ако кралицата бъде убита. Те обаче могат да снасят само неоплодени яйца, тъй като не могат да се чифтосват. От тези неоплодени яйца се излюпват само мъжки (летящи) мравки. Това ще спре заразяването да стане много по-голямо, но няма да го убие напълно. Това означава, че е препоръчително да продължите да третирате отново засегнатата област с продукти за контрол на вредители, дори ако заразата изглежда намалява.

Мравки разузнавачи
Мравките разузнавачи изобщо не са собствена каста; всъщност те са идентични с мравките работнички. Те обаче имат специална работа в колонията, която ги отличава – те тръгват сами, за да търсят храна, преди да доведат останалите работници до нея. Ако се окажете с мравки в кухнята си или в магазина си за боклук, те са били водени там от един от тези скаути!
Мравките оставят невидима феромонна следа, която останалите мравки следват послушно. Те маршируват в един ред и повечето от тях ще следват тази пътека независимо от всичко (единствените изключения са други мравки разузнавачи, които ще се откъснат от основната пътека, за да търсят други източници на храна). Това означава, че ако намерите една от тези пътеки, трябва да я следвате доколкото можете и да я покриете с инсектицидни прахове и спрейове против мравки. Дори след като сте отровили следата, мравките ще продължат да я следват! Те или ще умрат бързо, или ще проследят отровата до колонията си, преди да го направят.

Летящи мравки
Летящите мравки- единствената им работа е да се чифтосват с мравките кралици – след това целта им е изпълнена и те ще умрат. Те остават в колонията си, докато времето стане достатъчно топло, в който момент и те, и кралиците (които също имат крила, докато не се чифтосват, в който момент намират място, където да създадат собствена колония и да си отхапят крилете) напускат гнездото за чифтосване. Това изглежда се случва приблизително по едно и също време в цялата страна, което води до прословутия „ден на летяща мравка“, когато милиони мравки се издигат в небето наведнъж!
Всичко това означава, че наистина ще видите летящи мравки само за няколко дни в годината. Това означава, че е трудно да се отървете от тях, но положителната страна е, че никога няма да ги намерите в кухнята си. Тъй като прекарват голяма част от живота си в колонията, най-добрият начин да се отървете от тях е да използвате капани за мравки.

Мравки в градината
Борба с мравки! Как да се отървем от мравки? Препарат против мравки в къщи!
След като знаете малко повече за поведението на мравките ще ви разкажем какви продукти за мравки да използвате, за да им противодействате и как да използвате правилно тези продукти за борба с мравки. Ще разгледаме малко повече подробности за това по-долу. Имайте предвид, че е най-добре да не разчитате на един метод и винаги трябва да третирате отново зона няколко дни след първоначалното третиране. Това просто се дължи на големия брой мравки, които съставляват една колония.

Борба с мравки в градината!
Премахнете хранителните отпадъци

Един от най-добрите начини за предпазване от мравки изобщо не включва закупуването на никакви продукти за борба с вредителите – просто се уверете, че сте почистили всякакви хранителни отпадъци! Мравките ще ядат почти всичко, но са особено запалени по сладките неща. Всякакви разлети безалкохолни напитки или бира, мръсни чинии или използвани кутии за храна за вкъщи трябва да бъдат почистени или изхвърлени по подходящ начин. Тъй като са толкова малки, на практика е невъзможно да спрете мравките скаути да влязат в дома ви или на работното ви място в търсене на храна. Това, което можете да направите обаче, е да се уверите, че не могат да намерят храна, така че да нямат причина да доведат останалата част от колонията си! Трябва също да се уверите, че вашите кошчета за боклук се държат на добро разстояние от дома ви поради същите причини.

Бъдете внимателни през лятото
Както споменахме по-горе, денят на летящите мравки е, когато милиони мъжки мравки напускат гнездата си, за да се чифтосват с млади кралици. Обикновено се случва около юли или август всяка година и се случва приблизително по едно и също време в цялата страна. След като мравките се чифтосват, кралицата отива да засели собствената си нова колония. Това означава, че трябва да бъдете особено внимателни относно хранителните отпадъци и общата хигиена през седмиците след деня на летящите мравки! Вероятно ще има хиляди гладни нови колонии от мравки около дома ви през това време, така че не трябва да им давате причина да влизат в дома ви.

Внимавайте за отглеждане на листни въшки
Едно от най-изненадващите неща за мравките е, че те знаят как да се занимават със земеделие! Нещата, които отглеждат са листни въшки, обикновени градински вредители, които се хранят с растения и отделят сладко вещество, наречено медена роса. Мравките обичат да ядат медена роса (а понякога и самите листни въшки), така че ще защитят колониите листни въшки от техните естествени хищници, като калинките. Ако обичате градинарството, внимавайте за мравки, които се събират около вашите ценни растения – по-внимателното оглеждане може да разкрие сериозен проблем с листни въшки! Важи и обратното – ако забележите повече листни въшки от обикновено във вашата градина, следете внимателно за мравки, които си проправят път в дома ви.

 
Общо 20 продукта
Сортирай по:
Филтри
Общо 20 продукта
Абонирай се за нашия бюлетин