Съсели

Съселите са предимно нощни , но някои са активни през деня. Повечето видове съсели са дървесни и пъргави катерачи, но някои виреят в безлесни, сухи региони. Съселите  са умели скални катерачи, за които се твърди, че могат да се катерят по вертикални скални стени и дори да ходят с главата надолу под скални издатини.
Съселите конструират кълбовидни гнезда в дървета, храсти, скални пукнатини и дупки и сред корените на дърветата. Съсели също използват изоставени гнезда на птици или катерици и, понякога, активни кошери. Съселите се хранят с плодове, ядки, насекоми, паяци, птичи яйца и малки гнезда и дребни гризачи — дори други сънливи.
Съсели-местообитание
Съселите живеят в разнообразни местообитания от борови и широколистни гори до овощни градини и тропически гори, през открити местности, разпръснати от разпръснати групи дървета и храсти до глинени и пясъчни пустини и скалисти, сухи плата. Съселите, живеещи в умерени и борови ширини, натрупват телесни мазнини през есента и спят зимен сън през по-голямата част от зимата. Съселите се събуждат от време на време, за да ядат храна, която са съхранили. Тропическите и пустинните видове съсели преживяват периоди на вцепенение , но не и зимен сън .

Съсели - начин на живот

Съселите са нощни, заседнали животни, които живеят заедно в свободни групи. Съселите спят зимен сън от края на септември до края на април, общо седем месеца в годината. Съселите за да пестят енергия, намаляват драстично телесните си функции. Сърдечната им честота спада от 350 на три удара в минута, а честотата на дишане се забавя от 90 на две вдишвания в минута. Съселите имат заострени нокти и влажните, подобни на възглавнички мазоли по лапите им ги правят отлични катерачи. Съселите имат  пухкави опашки действат като кормила при скачане и като прътове за балансиране на клоните.

Възпроизвеждане

Мъжките територии припокриват няколко женски територии. Сезонът на чифтосване при съселите започва месец след края на зимния сън и продължава цялото лято, започва с шумни преследвания и игри. Женските съсели раждат четири до шест малки всяка година. Бременността им е около 32 дни. Малките съсели стават независими седем седмици след раждането и достигат полова зрялост през втората си година от живота.

 
Намерен 1 продукт
Сортирай по:
Филтри
Намерен 1 продукт
Абонирай се за нашия бюлетин