Дървояди

Дървояди-  могат да бъдат намерени в мъртъв, както и в изсушен и втвърден дървен материал. Повреждат се много дървени матаериали като греди, подови настилки, корнизи, ламперии, щайги, мебели, антики, дръжки за инструменти, приклади за оръжие, въдици и кошници. Понякога собствениците на жилища чуват стържене или тиктакане в дървото през нощта, забелязват появата на отвори по дървото, виждат прахообразна фракция, натрупана под дупки в дървото, откриват многобройни кръгли или овални изходни дупки на повърхността на дървото и дори събират дървояди около прозорците или светлини. Понякога се правят грешки при определяне дали заразата е активна или неактивна.

Идентификация
Дървоядите са насекоми, които пробиват дърво. Възрастните дървояди са сплескани, тънки, червеникаво-кафяви до черни. Базалният коремен сегмент е дълъг, а антената носи клуб от само два сегмента. Главата се вижда отгоре. Зрелите ларви са С-образни, леко окосмени с три чифта крака, подобни на шипове, и жълтеникаво-бели с кафява глава. Големи количества  прах се забелязва при изходни отвори и пукнатини.

Хабитат и поведение
Дървоядите атакуват само твърда дървесина с големи пори като дъб, ясен, хикори и махагон. Те атакуват „подправена твърда дървесина“ и дървесина от беловина, намираща се в дограми, рамки за прозорци и врати, шперплат, подови настилки, структурна дървесина, мебели, дръжки за инструменти и дърва за огрев. Боровите и иглолистни дървета обикновено не се нападат. Възрастните дървояди могат да излязат от дървесината, съхранявана в дома, и да заразят структурна дървесина или мебели. Дървоядите  рядко атакуват дърво, по-старо от пет години. Инвазиите обикновено са резултат от дървесина, която съдържа яйца или ларви, когато е поставена в дома. Дървесината може да е била неправилно изсушена или съхранявана. Ларвите причиняват щетите. Ключът към избягване на сериозни проблеми от дървояди е ранното откриване. Собствениците на жилища са много по-склонни да видят щетите, но не и самите дървояди. Тъй като тунелирането и развитието на ларвите се извършва изцяло под повърхността на дървесината, единствените признаци на заразяване са дупките за проникване, направени от възрастните, и подобната на прах фракция, пресяваща се от дупките.

Видове дървояди
Знанието как да се разграничат щетите от двата основни вида дървояди  Lyctid от Anobiid е повече от академично, тъй като Anobiids имат по-широка гама от гори, които потенциално могат да заразят. Както Lyctid, така и Anobiids дъвчат малки, кръгли дупки на повърхността на дървото. Дупките, направени от ликтидни дървояди, са с диаметър около главата на карфица, докато изходните дупки, направени от анобидите, са малко по-големи. Един от начините за разграничаване на дупките от двата вида е да поставите химикалка тип "щракване" в изходния отвор; само върхът на топката ще влезе през дупките за излизане от дървояд Lyctid. Ако дупката е направена от Anobiid, върхът на писалката ще влезе частично нагоре по ъгловата повърхност на върха. Друг начин за разграничаване на дървоядите е по консистенцията на праха, който се отсява от изходните отвори. Lyctid frass е изключително фин и се усеща като талк, когато се търка между пръстите. Anobiid frass също е подобен прах, но се усеща като песъчинка.

 Активни или неактивни зарази
 Инвазиите понякога изчезват сами. Ето защо е важно да можете да определите дали заразата е активна или неактивна.
Активните зарази обикновено имат прах с цвета на прясно отсечено дърво, който се пресява от изходните отвори. За разлика от старите, изоставени дупки, новите дупки няма да са придобили изветрения вид на околната дървесина. Струящият се прах от наскоро отворени дупки може да се натрупа в малки купчини под изходните отвори. Ако тези купчини прах са покрити с филм от прах или отломки, повредата е стара. Може да се наложи внимателно наблюдение, за да се разграничи новият прах от фрактурата, която е била изместена от старите ларвни галерии чрез вибрации.
Едно последно средство за потвърждаване, че заразата е активна, е да маркирате или запечатате всички съществуващи изходни отвори. Използвайте пастел или лента върху дупките, за да видите дали се появяват още дупки. Почистете целия прах и проверете отново дървото за нови дупки и прах на по-късна дата. Тъй като повечето пониквания се случват през април-юли, може да си струва да изчакате до следващата пролет, за да определите дали има нови дупки и пресен прах. Това е особено вярно, когато се опитвате да направите решение през есенните или зимните месеци.

Контрол
Дървоядите увреждат бавно дървото- по този начин собствениците на жилища не трябва да се чувстват така, сякаш трябва да действат незабавно, за да запазят структурната цялост на дома си. Подходът „изчакайте и вижте“ често е желателен, особено когато все още има съмнение дали заразата е активна. Профилактика. Повечето дървояди се въвеждат в домовете чрез дървен материал или готови дървени продукти (напр. мебели, ламперии или подови настилки). Не трябва да се използва дървен материал, който е бил неправилно съхраняван или изсушен, особено ако има изходни отвори на дървояди. Много от най-сериозните зарази възникват от клиенти, които са използвали стар дървен материал от плевня или купчина дърва зад къщата си, за да облицоват стая или да построят пристройка.
Дървоядите ще снасят яйцата си само върху голо, недовършено дърво. Дървесината, която е боядисана, лакирана, восъчна или запечатана по подобен начин, обикновено е защитена от атака, при условие че не са изложени незавършени повърхности. Голото дърво може да бъде защитено от атака чрез боядисване или довършване на откритите повърхности. Дървоядите, излизащи от готови артикули като мебели, обикновено са били в дървото преди нанасянето на покритието.
 
Общо 3 продукта
Сортирай по:
Филтри
Общо 3 продукта
Абонирай се за нашия бюлетин