Хлебарки

Хлебарките са едни от най-отвратително изглеждащите вредители наоколо и присъствието им е достатъчно, за да накара повечето хора да се изнервят. Въпреки че няма да ви причинят много вреда, заразяването ще ви създаде проблеми, особено ако управлявате ресторант или друго заведение, ориентирано към клиентите.
За съжаление, това са местата, които са най-податливи на появата на хлебарки. Храната, водата и топлината са трите основни неща, които една хлебарка желае, и се случва така, че повечето кухни имат такива в изобилие. От гледна точка на репутацията, заразяването с хлебарки може да се окаже много проблемно за предприятията, които трябва да поддържат определени хигиенни стандарти. Също така не са приятна гледка в дома ви – за вас или за вашите бедни нищо неподозиращи гости.
Проблемът в борба  с хлебарки е, че те са много  издръжливи. Твърдата външност и канибалистичните тенденции при хлебарките със сигурност могат да затруднят прекратяването им. И все пак, поради тяхната мръсна и нехигиенична природа, е много важно да не им позволявате да пуснат корени във вашите помещения. Най-ефективният начин за справяне с тях е използването на инсектицидни препарати.

Кафява хлебарка
Размер: Възрастните са с дължина около 1 см. Цвят: Мъжкият е светлокафяв. Женската може да има тъмнокафяви крила. И двата пола обаче имат по-светло оцветени ленти, преминаващи през крилата точно зад проторакса. Женските и мъжките хлебарки с кафяви ленти не си приличат много. Мъжкият е дълъг и тънък, докато женската е с по-овална форма.
Като всички хлебарки, които нахлуват в сгради, този вид предпочита да прекарва голяма част от времето си в почивка в пукнатини и кухини. Кафявите хлебарки  ще се проявят предимно през нощта, когато се чувстват безопасно да се движат в търсене на храна и вода. Кафявата хлебарка изглежда не се нуждае от толкова много влага, колкото немските хлебарки, и следователно може да се намери в стаи, различни от кухни и бани. Те са всеядни и ще ядат всичко, което притежава органична материя, дори органични лепила, използвани в книги и шкафове.
Кафявите хлебарки са много по-рядко срещани от немските хлебарки и обикновено се срещат в апартаменти, мотели и заведения за дългосрочни грижи. Подобно на немските хлебарки, те ще бъдат намерени в кухни и бани. Въпреки това, тъй като кафявите хлебарки могат да оцелеят в по-сухи райони, те ще бъдат намерени и в спални, всекидневни, килери, библиотеки и т.н. Това поведение може да ги направи  малко по-трудни за контрол.
Контролът на тези хлебарки може да се извърши по същия начин, както тези с немските хлебарки. Наличните формули за борба с хлебарки включват: аерозоли и готови за употреба продукти, спрей концентрати, прахови инсектициди, примамки, инсектицидни гранули, регулатори на растежа на насекоми или капани за насекоми.

Допълнителни съвети за контрол –
Хлебарките се нуждаят от много храна, вода и подслон, за да виреят. Ограничаването на която и да е от тези потребности прави по-трудно установяването на популациите от хлебарки и нарастването на размера им.
Следните стъпки са полезни за предотвратяване и ограничаване на нашествията от хлебарки:
Проверете всички входящи хранителни стоки, кутии и използвани мебели и уреди за наличие на хлебарки или техните яйчни капсули. Отстранете всички хлебарки или яйчни капсули, като използвате прахосмукачка.
В търговски обекти избягвайте да съхранявате хранителни продукти в картонени кутии на рафтове. Картонът е предпочитано място за убежище на хлебарки.
В домовете не съхранявайте хартиени торби под мивката или другаде в кухнята. Съхранявайте чантите в гаража или стаята, различна от кухнята, мокрото помещение или баните.
Запечатайте дупки или пукнатини около водопроводни тръби под мивки, зад тоалетни и др.
Редовно почиствайте с прахосмукачка и почиствайте подовете под кухненските уреди.

Немски хлебарки
Местообитание и поведение на хлебарки
Размер: около 1см дължина. Цвят: Кафяв. Разпознава се по двете тъмни, надлъжни ивици на „щита“ в предната част на тялото, под който е разположена главата.
Немската хлебарка е най-плодотворният размножител сред всички хлебарки. Всяка яйчна капсула може да съдържа до 40 яйца и развитието от яйце до възрастен може да настъпи само за 45 дни. Като всички хлебарки, той е всеяден и ще яде почти всичко, което хората искат и много неща, които ние не искаме. В домовете този вредител първо ще се локализира в баните и кухнята, възможно най-близо до източници на храна и влага.
Прекарва около 80 процента от времето си в покой в ​​пукнатини и кухини. Обикновено се намира в зони като кухненски шкафове, чекмеджета на скринове, пръти за закачане на дрехи в шкафове и тоалетни за баня.
Когато третирате хлебарки, нанасяйте в съответствие с указанията на етикета и колкото е възможно по-близо до мястото, където се крият хлебарки. Дори и най-добрите инсектициди няма да бъдат ефективни, ако хлебарките не са изложени на тях или не открият местата за поставяне на стръв. Има много възможности за избор и формулировки за борба с хлебарки.
Има аерозоли и готови за употреба продукти, спрей концентрати, прахови инсектициди, примамки, инсектицидни гранули, регулатори на растежа на насекоми или капани за насекоми.
 
Общо 25 продукта
Сортирай по:
Филтри
Общо 25 продукта
Абонирай се за нашия бюлетин