Препарати за мухи

Мухите са привлечени и отблъснати от определени химикали в околната среда. Тази връзка между химикалите и мухите до голяма степен се основава на еволюционните стратегии, които насекомите са разработили, за да намерят храна и да избегнат хищници. Искате ли да научите повече? Прочетете, за да откриете как мухите откриват, взаимодействат и реагират на определени химикали.

Какво кара мухите да реагират на определени химикали?
Изследванията показват, че мухите са в състояние да открият определени химикали в околната среда и да реагират съответно. Мухите имат набор от сензори, включително хеморецептори, които им позволяват да реагират на феромони, миризми, свързани с фуражите и други вещества. Например, някои летливи вещества като амоняк могат да накарат мухите да станат по-активни, а някои вещества като въглероден диоксид могат да бъдат използвани от хищници, за да улеснят улавянето на плячка.

Защо репелентите за мухи работят?
Репелентите за мухи работят чрез използване на споменатите по-рано хеморецептори. Тези вещества могат или да инхибират рецепторите, като ефективно блокират всички сигнали, които изпращат, или могат да ги активират по такъв начин, че мухата да е по-малко вероятно да остане в района. Различните видове мухи имат различни предпочитания към вида на използвания химикал и следователно всеки репелент трябва да бъде тестван върху специфичната популация от мухи, за чието възпиране ще се използва.

Какъв е най-добрият начин за използване на репелент за мухи?
За да се осигури възможно най-добрата защита, мухите трябва да бъдат отблъснати, като се използва правилният вид химикал, специално избран за дадена ситуация. Пример за общ репелент биха били намотките против комари, които могат да помогнат за отблъскване на различни видове мухи в дадена област. В други случай някои химикали трябва да се използват за насочване към конкретни видове мухи. Това ще изисква повече изследвания преди време и тестване, за да се избере най-доброто, но може да осигури по-ефективни резултати, когато се прави правилно.

Как различните форми на борба с вредителите засягат мухите?
Има различни форми на контрол на вредителите, включително механични, химически, биологични и културни методи. От тях химичните методи имат най-голям потенциал да засегнат мухите, защото ги отблъскват от определени области. Различни химикали могат да се използват за привличане или отблъскване на мухи в определена област в зависимост от ситуацията, която се разглежда. Тези химикали трябва да бъдат внимателно подбрани, за да се постигне максимална ефективност, без да се причинява вреда на хората или друга група организми.

Как различните видове инсектициди влияят на мухите?
Инсектицидите са химикали, които могат да се използват за решаване на вредители като мухи. Има много видове инсектициди, като органофосфати, карбамати, пиретроиди и неоникотиноиди. Всеки тип работи по различен начин и има различни ефекти върху мухите. Например, органофосфатите са силно токсични, но по-малко устойчиви от някои други форми на инсектициди; пиретроидите са по-устойчиви, но по-малко токсични от другите форми на инсектицид; докато неоникотиноидите са най-малко токсични, но имат по-дълготраен ефект върху мухите.
 
Общо 20 продукта
Сортирай по:
Филтри
Общо 20 продукта
Абонирай се за нашия бюлетин