Статии

Как да се отървем от дървеници?

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ
 • Дървениците са често срещани в жилищни и търговски помещения. 
 • Признаците за проблем с дървеници включват малки бледожълти яйца и ръждиви изпражнения по чаршафи и калъфки за възглавници.
 • Заразяването с дървеници може бързо да се разпространи извън матрака на спалнята и из цялата къща. Насекомите пътуват върху обувки и дрехи, мигрират към мебели, килими и мокети.
 • Възможностите за третиране „направи си сам“ за премахване на дървеници включват топлина, пара и химически продукти. Често са необходими многократни приложения.

Какво привлича дървениците в дома ви?

Много хора вярват, че дървениците обичат мръсните условия и че са привлечени от мръсотия. Ето защо много хора вярват, че спането в евтин хотел е сигурен начин да се заразите с дървеници. Както се оказва обаче, това е просто  често срещано погрешно схващане. Дървениците не са привлечени от мръсотия . Всъщност те могат да живеят във всяка среда, стига да имат достъп до единственото нещо, от което се нуждаят, за да оцелеят:
Кръв.
За разлика от комарите и кърлежите, които също са кръвоядни насекоми, дървениците не могат да летят или да живеят върху своите гостоприемници. Вместо това те трябва да се скрият близо до източника си на храна и да чакат храната да им стане достъпна. Като такива, дървениците са много адаптивни. Те могат да живеят навсякъде - от възглавниците на дивана до килима в библиотеката, стига да имат достъп до редовно кръвно хранене.
Ако имате дървеници в апартамента си, ето защо!
Имайки това предвид, ето няколко основни причини за дървеници:
 • Изкупуване на използвани мебели  и внасянето им в дома. Дървениците могат да влязат във вашето пространство чрез багаж, чанти, раници, използвани дивани и др.
 • Кръстосано замърсяване в среда с множество единици . Дървениците могат да пътуват между стаите в апартаментни комплекси и хотели.
 • Замърсяване от хотел, курорт или хостел . Дървениците могат да проникнат в дрехите или багажа ви и да се приберат у дома с вас.
 • Нови хора остават в дома ви . Гостите могат да дойдат да отседнат в дома ви, носейки дървеници със себе си, без да знаят.

Как да се отървете от дървениците: 5 стъпки, които да предприемете веднага

След като сте идентифицирали нашествие от дървеници, е време да действате. Следвайте тези стъпки, за да се отървете от вредителите:

Стъпка 1:

Тъй като дървениците се размножават бързо, важно е да ги намерите, преди да започнат да се размножават. Имайки това предвид, проверете следните места за признаци на дървеници:
 • Шевовете на вашия матрак и пружинна кутия.
 • Пукнатини между рамката на леглото и таблата.
 • Между възглавниците на вашия диван и по шевовете на възглавниците.
 • По шева на вашите килими , където килимът се среща със стената.
 • Във фугите на мебели като дивани, акцентни столове и футони.
Използвайте фенерче и проверете внимателно всяка област. Потърсете малки тъмни или ръждиви изпражнения, живи дървеници или малки бледожълти яйца. Ако намерите признаци на дървеници на някое от тези места, ще искате да проверите и нощното си шкафче, чекмеджетата на скрина и гардероба.

Стъпка 2:

След като идентифицирате активно заразяване с дървеници, трябва да го ограничите, за да не се разпространява. Един бърз и лесен начин да овладеете живите дървеници е като ги изсмучете с прахосмукачка. Имайте предвид, че това няма да ви отърве от заразата с дървеници – ще се отървете само от живи дървеници. Ако има останали яйца, те все още могат да се излюпят и да причинят вторично заразяване.

Стъпка 3:

Сега е време наистина да се отървете от дървениците веднъж завинаги. Ето как:
1. Отървете се от дървениците естествено с топлина или студ 
Температурата е ефективен метод  да се отървете от дървеници в матрак или друга важна област. Имайки това предвид, съберете засегнатото спално бельо или дрехи и ги изперете в много гореща вода за 30 минути. След като цикълът на пране приключи, изсушете предметите в сушилнята на най-високата възможна степен на топлина за поне 30 минути. Алтернативно, поставете спалното бельо във фризер. Оставете ги там за четири дни, за да сте сигурни, че всички дървеници са мъртви.
Плюсове:  Нетоксичен, лесен, ефективен
Минуси:  Не е възможно за всички елементи или материали
2. Използвайте пара
За да убиете дървеници без унищожител: Използвайте параочистачка върху матраци, дивани и други места, където се крият дървеници.
Плюсове : Безопасен, лесен, ефективен, може да се използва както като превантивно лечение, така и като лечение за убиване на дървеници
Недостатъци:  Изисква уред за пара, който не всеки има, може да повреди определени материали или тъкани
 Използвайте инсектицид 
Ако домашните средства не ви харесват, за да се отървете от дървениците, можете да се обърнете към инсектицидите. Имаме най- добрите прeпарати срещу дървеници!
Плюсове:  Ефективен и бързо действащ, идеален за унищожаване на дървеници в домове и хотели
Минуси:  Може да съдържа тежки химикали, които някои хора не искат в дома си

Стъпка 4: Наблюдавайте засегнатите области

Унищожаването на заразата от дървеници може да отнеме седмици или дори месеци. За да сте сигурни, че вашето третиране работи, проверявайте заразената зона веднъж седмично в продължение на няколко месеца. Ако забележите нови признаци на активност на дървеници, третирайте мястото отново.

 


ПрепоръчвамеАбонирай се за нашия бюлетин