Статии

Как да се отървем от плъхове?

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ
 • Най-ефективният начин за елиминиране на плъхове е да се предприеме троен подход, фокусиран върху дезинфекция, изключване и улавяне.
 • Плъховете са изключително интелигентни същества и лесно могат да избегнат капаните. За да хванете успешно плъхове, трябва да използвате правилните капани, да ги поставите в зони с голям трафик и да ги оставите за дни или седмици.
 • Родентицидите могат да бъдат ефективен и достъпен начин да се отървете от плъхове.
 • Ако искате помощ да се отървете от плъхове, свържете се с професионална фирма за борба с вредителите.

Разбиране на поведението на плъхове: какво искат?

Плъховете са трудни вредители за контрол, тъй като живеят навсякъде. Докато хората са наоколо, за да дадат на плъховете следните три неща, те ще процъфтяват:

1. Подслон

Търсенето на подслон е причината номер едно плъховете да влизат в дома ви. В дивата природа плъховете намират подслон от плевели, треви и други растения. В домовете плъховете ще намерят убежище  под мебели, зад стени или в тъмни, рядко използвани ъгли  на къщата. Те също са известни с това, че правят гнезда вътре и под уредите.

2. Храна

Плъховете са всеядни, така че ще  ядат всичко, което  им е достъпно.
Въпреки че плъховете са най-известни с това, че ровят в боклука и ядат оставена храна, някои плъхове убиват малки животни като птици и гущери  за храна.

3. Вода

Плъховете могат да  оцелеят месец или повече, без да пият директно вода . Това е така, защото те консумират достатъчно вода в храните, които ядат. Когато трябва да пият вода, плъховете обикновено могат да намерят достатъчно в канализацията, чиниите за домашни любимци или конденз в тръбите или стените.

Защо трябва да разберете поведението на плъховете, за да ги изгоните?

Днес има  много  погрешни схващания относно контролирането на плъховете. Най-често срещаното погрешно схващане е, че плъховете са гладни. Въпреки че е вярно, че плъховете, както всички животни, се нуждаят от храна, за да оцелеят, важно е да запомните, че те са  всеядни. Поради това те обикновено имат повече от достатъчно храна, което означава, че не можем да контролираме плъховете, като приемем, че са ненаситни. Въпреки че митът е, че поставянето на капан с някаква храна върху него ще привлече плъх, това обикновено не работи. Вместо това плъховете често влизат в кутии с капани и станции за стръв, защото харесват уютния подслон.
Според нашия опит трябва да разберете две неща, ако искате ефективно да контролирате плъховете:
Плъховете са любопитни и са предпазливи.
За да се отървем от плъховете, трябва да разберем, че те мразят новите неща, проявяват натрапчиви навици и по своята същност са любознателни животни.
Поради тези характеристики обикновено не е необходимо да примамвате капани с храна, ако ги поставите на правилните места и ги подготвите правилно. Плъховете следват ароматни следи навсякъде, където отидат и избягват неща, които не миришат на тях. Ако поставите нов капан в тяхната среда и не мирише на плъхове, които са били в или върху него преди, плъховете просто ще го избегнат. За да работят капаните, трябва да използваме миризма на плъх, за да ги „подправим“ и често трябва да ги оставим за много по-дълго, отколкото хората си представят – дни или дори седмици в някои случаи. Освен това е важно да запомните, че плъховете са хитри. След като видят няколко плъха да бъдат убити в капан, те ще го избегнат и ние ще трябва да актуализираме нашия подход. Както можете да видите, разбирането на поведението на плъхове е  от съществено значение  , за да ги елиминирате възможно най-бързо и ефикасно. 
Какви щети причиняват плъховете?
За такова малко животно плъховете могат да причинят значителни щети на дома. Освен че разпространяват болести и застрашават здравето на всички, които живеят в къщата, плъховете могат...
 • Да причинят  структурни щети  на дърво, гипсокартон, изолация и други строителни материали
 • Да сдъвчат електрическите проводници и  увеличат риска от пожар и токов удар
 • Да съсипят мебели
 • Да унищожат книги , документи и дрехи
 • Да създадат шум  , който затруднява съня или почивката във вашия дом

Как бързо да се отървете от плъховете в къщата: 7 ефективни начина

Никой не иска да живее с плъхове. За щастие, тези съвети могат да ви помогнат да разберете как да се отървете от плъховете в дома си:

Нехимични методи

1. Намерете всички входни точки

Преди да се отървете от плъховете, трябва да извършите пълна проверка, за да определите откъде идват.Не забравяйте, че плъховете не се нуждаят от голяма входна точка, за да влязат в къщата ви. Всъщност те могат да преминат през всяка дупка, през която можете да пъхнете палеца си , така че е важно да намерите и запечатате дори малки празнини. Ето какво препоръчваме, за да намерите всички потенциални точки за достъп, през които плъховете могат да се промъкнат:
 • Обърнете специално внимание на повредени дренажи, пукнатини във вашата гаражна врата, пролуки около вентилационни отвори и пространства в основата.
 • Потърсете пропуски около водопроводни или комунални линии, които минават в дома ви.
 • Погледнете пространството около вентилационните отвори, дренажите и тръбопроводите на уредите.
 • Проверете пространствата вътре, под и зад вашите шкафове.
 • Погледнете в ъглите и пода на вътрешните килери и местата за съхранение.
 • Проверете района около вашата камина или печка на дърва.
 • Потърсете пролуки около прозорците, вратите и тръбите, водещи до мивки и перални машини.
 • Накрая проверете за отвори в близост до връзките на пода и стените.
Най-лесният начин да идентифицирате активните входни точки на плъхове е да потърсите признаците на гризачи, които вече обсъдихме, включително следи от мазнина, писти и петна от урина.

2. Запечатайте пролуките

Запечатайте всички пролуки, идентифицирани в първата стъпка, като например вашите вътрешни или външни стени. Запълнете тези празнини с телена вата, метални плочи, цимент или уплътнител за трайни резултати.Проверявайте ги поне веднъж месечно, за да се уверите, че лепенките са в добро състояние, и проверявайте целия си дом поне веднъж годишно, за да идентифицирате нови точки за достъп.

3. Отблъсквайте плъхове

Когато става въпрос за премахване на плъхове, няколко прости, естествени съставки могат да помогнат много.
Опитайте тези естествени опции:
 • Разпръснете ментово масло, кайенски пипер, черен пипер или карамфил  около къщата отвън, за да попречите на плъховете да влязат в къщата на първо място. Нанесете щедро избраното от вас вещество по линията между вашата основа и земята.
 • Поръсете счукан пипер  (или напръскайте лютив спрей) близо до отворите и дупките на плъхове. Това ще раздразни носовете и дихателните пътища на плъховете и ще ги обезсърчи да влязат отново в дома ви.

4. Премахнете източниците на храна и вода

Гризачи от всякакъв вид са привлечени от източници на храна и вода в домове и други сгради.Имайки това предвид, следвайте тези съвети, за да премахнете и осигурите източници на храна:
 • Съхранявайте всички храни затворени в плътни пластмасови, метални или стъклени съдове с херметически затворени капаци.
 • Почистете незабавно всяка разлята храна.
 • Не оставяйте съдове в мивката – измийте чиниите, чашите и приборите за хранене и готвене веднага след употреба.
 • Осигурете насипна храна за домашни любимци и избягвайте да оставяте купи с храна и вода за домашни любимци през нощта.
 • Съхранявайте боклука в дебели пластмасови или метални контейнери с плътно затварящи се капаци.
 • Почиствайте контейнерите си за боклук често с гореща вода и сапун.
 • Редовно изхвърляйте боклука, рециклирайте и компостирайте.

5. Премахнете скривалищата

Плъховете обичат убежища и места, където да се скрият. Един от най-добрите начини за премахване на плъхове без отрова е  премахването на техните скривалища .
Ето как:
 • Почистете бъркотията в и около дома си и преместете предметите далеч от стените.
 • Отървете се от купчини дрехи извън сезона, необезопасени кутии за съхранение и вестници или списания, които плъховете могат да накъсат и използват като материал за гнездо.
 • Използвайте щрангове, за да повдигнете съхраняваните кутии от пода.
 • Съхранявайте извънсезонните артикули в издръжливи пластмасови контейнери с плътно затварящи се капаци, а не в картонени кутии.

6. Задайте капани

Не че сте запечатали входните точки и сте премахнали източниците на храна, ще трябва да елиминирате всички останали плъхове в дома си. Хващането на плъхове в капани е най-добрият начин да направите това. Хващането с капани  е безотровен метод  за намаляване на популациите на плъхове.
Лепилните капани са друга, макар и по-малко хуманна възможност за намаляване на популациите на плъхове. Лепилните капани ви позволяват да наблюдавате популациите на гризачи и да идентифицирате зони с висок трафик, които могат да се възползват от поставянето на щракащи капани. За да използвате лепилните капани ефективно, поставете ги на пистите за гризачи и ги проверявайте и сменяйте често.

Химични методи

7. Примамка с отрови

Примамката с родентициди е ефективен начин да се отървете от плъхове, но тези вещества трябва да се използват с повишено внимание. Днес примамките за плъхове се разделят на две основни категории, антикоагуланти и неантикоагуланти. Антикоагуланти като варфарин, хлорофацинон и дифацинон са най-популярните (и ефективни) примамки за гризачи. Те убиват гризачи, като прекъсват процеса на кръвосъсирване. Неантикоагулантите, от друга страна, обикновено са еднодозови отрови, които убиват гризачи, като нарушават механизмите за производство на енергия в клетките на тялото. Съвременните примамки се предлагат в различни формулировки, включително блокове, хранителни примамки, примамки на гранули и течни примамки, които могат да се използват заедно с пресни храни. Безопасността е от съществено значение при използване на примамки и отрови за плъхове и е изключително важно да следвате всички указания на етикета.
 


ПрепоръчвамеАбонирай се за нашия бюлетин